5 Tips Proses Membeli Rumah
















Pembelian rumah adalah pembelian yang paling besar dalam hidup bagi kebanyakan orang. Walaupun kita mahu rumah sendiri, tidak bermaksud kita perlu sampai bergolok gadai.
Kalau nak menyewa pun, harga sewa dah macam nak hampir nilai bayaran installment bulanan rumah. Bayar bulan2 tapi at the end rumah tu bukan milik kita. Errmmm.. baik dari sekarang kita pasang angan2 dan impian untuk beli rumah. Tak rugi pun!

Nak beli rumah, kena ikut kemampuan diri. Rasa-rasa susah nak bagi komitmen pada yang mahal-mahal, beli yang murah-murah dulu pun dah kira okay dah. Nama pun aset, beli yang murah pun still bernilai juga.

5 tips proses membeli rumah

1. Semak Status Kewangan Dulu

- Hampir kebanyakan dari kita akan membeli rumah melalui kaedah pinjaman kewangan dari bank. Oleh yang demikan anda perlu menyemak status kewangan anda. Semak kembali aset dan liabiliti anda dan pastikan anda tidak memiliki masalah untuk memohon pinjaman kewangan dari pihak bank. Cuba ingatkan kembali ada tak kita hutang yang sangkut dengan bank, bagaimana pula dengan pinjaman pendidikan? atau pernahkah kita menjadi penjamin kpd sedara mara kita? Dan pastikan komitmen dlm slip gaji haruslah kurang dari <50%.

2. Kira Kelayakan Pembiayaan Rumah

- Setelah yakin anda mampu untuk membeli rumah dengan status kewangan anda, tentukan anggaran bajet anda untuk rumah yang anda hendak beli. Masukkan sekali kadar faedah pinjaman dan juga kos-kos tambahan seperti renovasi, cukai dan juga yuran komuniti penduduk ke dalam bajet anda.

Guna kalkulator pinjaman untuk menentukan anggaran bajet bulanan anda ➜https://www.imoney.my/home-loan

Apaibla anda sudah dapat menentukan anggaran bajet anda tersebut, fokus perbelanjaan anda pada pembelian rumah untuk memastikan anda dapat membuat pembayaran pinjaman dengan baik nanti. Dan yang paling penting sila PASTIKAN dari sekarang mula menabung 15% dari harga rumah idaman anda. 10% deposit rumah dan 5 % uran guaman (anggaran).

3. Survey Rumah Yang hendak Dibeli

- Sebelum mula mencari tu eloklah kita tetapkan rumah yang nak kita beli tu di kawasan mana? bentuk rumah mcm mana? berapa bilik? DLL. Nak cari rumah senang jer zaman sekarang ni, banyak tempat boleh kita survey mencari rumah untuk dijual ni kat internet. Contoh yang paling famos kat mudah.my , iproperty.com atau hartanahN9.com .

Berurusan dengan agent hartanah akan menjadikan proses jual-beli lebih mudah dan mengurangkan tekanan. Seorang agent hartanah memainkan peranan yang sangat penting dalam jual-beli rumah. Dengan mendapatkan seorang agent hartanah, anda boleh menjimatkan masa, duit dan mengurangkan banyak tekanan. Kepada mereka yang mahu men jual-beli hartanah, agent yang berkualiti adalah satu kewajipan!

4. Booking Dan Urusan Pinjaman

- Kalau dah berkenan dengan sesuatu rumah, pembeli dinasihatkan untuk membayar booking deposit kepada agent sebanyak 3% dan agent akan lock rumah tu daripada pembeli lain sehingga urusan pinjaman kita keluar keputusan. Biasanya agent akan uruskan loan pembeli di bank dan urusan pinjaman mengambil masa sehingga 3 - 4 minggu untuk pembeli tahu keputusanya. Kalau LULUS, pembeli akan sign Perjanjian Jual Beli (S&P) dekat lawyer dan di lawyer nanti bayar lagi 7% deposit rumah ( Total 10% ) berserta dengan yuran guaman anggaran sebanyak 4%-5%. INGAT bank hanya beri sehingga 90% dari harga rumah!!

Contoh: Harga rumah RM 200,000
* 3% - RM 6,000 ( Booking deposit - baar pada agent )
* 7% - RM 14,000 ( Deposit rumah - bayar pada lawer )
* 4%-5% ( Yuran guaman - anggaran )


5. Tandatangan Perjanjian S&P

Dah setuju dengan draft yang lawyer buat, so pembeli dan owner kena sign S&P tu sebagai tanda setuju dengan perjanjian yang dah dibuat. Biasanya time ni jugak pembeli akan sign macam-macam borang, contoh borang nak matikan setem, borang LHDN, borang consent, borang sekatan dan macam-macam lagi. Urusan tukar nama selesai akan mengambil masa sehingga 4 - 5 bulan.

Ni la lebih kurang proses yang pembeli kena buat dan ambil tahu. Kebanyakkan proses bukan pembeli yang buat dan pembeli cuma prepare the money and sign apa yang patut. Penting selalu call untuk push lawyer supaya cepat. Hehehe.www.hartanahN9.com


Sekian, wassalam