Perbezaan Antara Freehold Dan Leasehold

Apa bezanya kalau beli rumah FREEHOLD dan LEASEHOLD?

Mesti ada yang jawab kalau Leasehold kerajaan boleh ambil rumah dan bayar pampasan yang murah atau ambil selepas habis pajakan. Freehold pulak kalau kerajaan nak ambil kena pulak bayar mahal atau kerajaan tak boleh ambil langsung.

HHhrrmm.. Salah tu!!

★ FREEHOLD (Pegangan Bebas)

Hartanah berpegang bebas menadi kepunyaan anda sampai bila2 kecuali jika anda menjualnya. Hak yang sama diberikan kepada waris anda. Hanya satu situasi sahaja yang membolehkan hak anda dirampas iaitu jika kerajaan memerlukan sebahagian tanah itu untuk melaksanakan projek, contohnya buat lebuhraya. Di bawah undang2 negara, kerajaan berhak membeli hartanah dan pemilik akan diberikan pampasan mengikut harga pasaran semasa. Nilai hartanah semasa adalah lebih tinggi.

★LEASEHOLD (Pegangan Sementara)

Dengan hartanah jenis ini, tempoh pemilikan ada had masa, ada tarikh luput, ada akhir dan penghujung, tidak selama2nya. Biasanya tempoh pegangan mungkin 30 tahun, 60 tahun tetapi tidak melebihi 99 tahun. Hartanah Leasehold akan kembali semula kepada PBN (Pihak Berkuasa Negeri) dan menjadi tanah kerajaan selepas tempoh pajakanya tamat melainkan tempoh pajakan tersebut diperbaharui atau disambung. Pemilik boleh pada bila2 masa untuk menyambung tempoh pajakan dan tak terikat dengan baki pajakan sedia ada dengan membayar sejumlah premium mengikut kadar nilaian semasa. Contoh tempoh pajakan 99 tahun dan masih berbaki 66 tahun lagi, tuan tanah sudah boleh mengemukakan permohonan sambungan kembali kepada tempoh 99 tahun. Nilai hartanah semasa adalah lebih rendah dari pegangan Freehold.

Pada kebiasanya pemaju tidak meletakan perkataan Leasehold dalam iklan kerana boleh "mengurangkan selera" bakal pembeli kecuali hartanah tersebut terletak di lokasi "hot". Sebab itu lah pemaju perumahan lebih suka meletakan perkataan Freehold di dalam iklan mereka.

Ada bakal pembeli hartanah pegangan Freehold dan Leasehold memberi pertimbangan manakala sesetengah bakal pembeli mereka tidak kisah Freehold atau pun Leasehold kerana "tarikh luput hidupnya" mendahului tarik luput hartanah itu sendiri. TERPULANG. ITU PILIHAN MASING2 smile emoticon

Sekiranya tanya pendapat saya, saya hanya akan membeli property Leasehold hanya sekiranya baki tempoh pajakan tersebut masih ada sekurang2 50 tahun. Adalah lebih baik sekiranya tempoh itu sepanjang yang mungkin.

Dalam erti kata yang lain, selagi baki tahunan tersebut masih panjang, anda boleh mempertimbangkan untuk membelinya dengan syarat lokasinya "hot" dan seeloknya cuba dapatkan harga rendah dari harga pasaran.

So, siapa yang dah terbeli status Leasehold tu usah lah risau jikalau disekeliling hartanah anda tu tiada kepentingan untuk pembangunan oleh kerajaan ( biasanya kerajaan ambil untuk buat jalan/lebuhraya ). Boleh terus sambung jika temboh pajakan tamat atau hampir tamat. smile emoticon

Nak jual tanah/rumah?
Call sekarang untuk nasihat jual/beli PERCUMA
www.hartanahN9.com